Tieto ostrovy nad Škótskom sú ideálnym miestom na vypnutie a odpočinok.Obývaných je iba zopár ostrovov a zvyšok priam predurčuje k sladkému ničnerobeniu iba v prítomnosti divej flóry a fauny. Nájdete tam miesta úchvatnej krásy v každom ročnom období.
Je tu dostatok všetkého: múzeá, galérie, remeselné dielne ale aj množstvo starobylých pamiatok, kamenných kruhov a hrobiek.

ksotel
 
Premiestňovanie z ostrova na ostrov je jednoduché s bezchybne fungujúcou dopravnou infraštruktúrou, ktorá vás dostane do cieľa či už loďou, autom či lietadlom. Napríklad zo Škótska sa dá preplaviť trajektom z prístavu Scrabster do orknejského mestečka Stromness.

ptáci
 
Hovorí sa, že Orkneje majú viac starovekých pamiatok a miest s archeologickými objavmi, než iné miesta kdekoľvek v Európe. Všetko nasvedčuje tomu, že tu prekvital obchod už pred tisíckami rokov.
Kamenný kruh v Brodgare (Ring of Brodgar)je azda najznámejším symbolom predstavujúcim pravekú prehistóriu. Podľa legendy to vraj bola náboženská svätyňa, možno rituálne miesto, zatiaľ čo iní veria, že kruh bol postavený kvôli sledovaniu rovnodennosti a slnovratu.
Orknejská archeologická spoločnosťv lete organizuje Open Days kedy návštevníci môžu zblízka pozorovať archeológov v akcii. Kúpou pohľadnice či tematickej bižutérie dokonca priamo podporíte archeologické projekty na ostrovoch.
 
Pre nadšencov divej flóry a fauny niet lepšieho miesta ako sú Orknejské ostrovy. Všade kam pôjdete narazíte na voľne žijúce živočíchy a zvieratá. 13 prírodných rezervácií s pestrou zmesou aliek bielobradých, tuleňov a iných vzácnych druhov zvierat spôsobia iba to, že nebudete chcieť odísť. Navyše moria a ostrovy sú na letovej trase tisícov migrujúcich vtákov a okolo brehov môžete zahliadnuť tiež veľryby, sviňuchy tuponosé a delfíny.

zřícenina
 
Začalo pršať a prechádzka po morskej pláži vás príliš neláka? Aj z takejto situácie existuje východisko. Múzeá a galérie vás nadchnú a doplnia vedomosti o úžasnej histórii týchto ostrovov. V Kirkwalle napríklad môžete navštíviť múzeum s expozíciou od praveku až po súčasnosť alebo katedrálu svätého Magnusa. A v Stromnesse určite neobíďte galériu Pier Arts Centre s jedinečným zobrazením umeleckých diel.